Bułeczki parowane z grzybami - KUKBUK
buleczki na parze kukbuk

Bułeczki parowane z grzybami

4 porcje

Te bułeczki nie tylko pięknie wyglądają, ale mają też bogate wnętrze.

Składniki ciasta łączymy, zagniatamy, formujemy rolkę i tniemy na 8 kawałków.

Na oleju sezamowym podsmażamy posiekane czosnek i białą część dymki oraz imbir i pocięte w paski grzyby. Dodajemy sos hoisin i posiekany szczypior, podsmażamy przez minutę i odstawiamy do ostygnięcia.

Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę, delikatnie rozpłaszczamy, nakładamy porcję farszu, zamykamy bułeczki, łącząc brzegi, i wkładamy do papierowych kokilek na muffinki wysmarowanych olejem sezamowym. Na garnek z gotującą się wodą stawiamy parownik i umieszczamy w nim bułeczki. Parujemy około 15 minut. Bułeczki podajemy posypane sezamem, chili, kolendrą i z sosem hoisin do maczania.

 

przepis: Magda Klimczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: