Bułeczki z jagodami - KUKBUK
bulki z jagodami kukbuk

Bułeczki z jagodami

8-10 bułeczek

Na widok tych słodkich, jagodowych bułeczek cieknie nam ślinka.

Drożdże rozpuszczamy w misce w ciepłym mleku. Dodajemy roztopione masło, sól, cukier oraz prawie całą mąkę (na wyczucie) i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 min, aż podwoi objętość.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 cm na 60 cm, podsypując blat mąką. Rozsmarowujemy na nim nadzienie z masła wymieszanego z cynamonem i rozsypujemy jagody. Zwijamy rulon i kroimy na kawałki szerokości 3 centymetrów. Gotowe bułeczki układamy w odstępach na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10 minut.

Przepis: Stara Szkoła Wzgórza Dylewskie http://dylewskie.pl/

Zdjęcia: Radek Polak, Rafał Meszka, Maciej Niemojewski

© KUKBUK 2017