Bułeczki z jagodami i kruszonką migdałową - KUKBUK
jagodzianki kukbuk

Bułeczki z jagodami i kruszonką migdałową

4-6 porcji

W kubku łączymy 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki mleka i 1 łyżeczkę mąki, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut). W tym czasie ucieramy żółtka na puszystą masę z pozostałym cukrem pudrem. W dużej misce mieszamy pozostałą część mleka, przesianą mąkę, utarte z cukrem żółtka, sól i masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące, elastyczne i będzie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Im dłużej je wyrabiamy, tym lepiej – 10 minut to minimum. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe bezwietrzne miejsce mniej więcej na godzinę. Powinno podwoić swą objętość. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na około 15 równych kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy, nakładamy na środek łyżkę jagód z cukrem i dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu, zachowując 4-centymetrowe odstępy. Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na minimum 30 minut. kruszonka migdałowa: W misce łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej. Smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (jagodzianki powinny być rumiane). Studzimy na kratce i lukrujemy (lukier przyrządzamy, ucierając na gładko cukier puder i wodę). Uwaga: w przypadku użycia mrożonych jagód należy je uprzednio rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Do masy warto dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zwiąże nadmiar soku i zapobiegnie namoknięciu spodu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: