Budyń waniliowy z ajerkoniakiem i malinami - KUKBUK
budyn waniliowy kukbuk

Budyń waniliowy z ajerkoniakiem i malinami

2 porcje

Mleko wlewamy do garnka (zostawiamy pół szklanki do rozrobienia mąki). Dodajemy wanilię, cukier i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W pozostałej części mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną (tylko w zimnym mleku nie będzie się granulowała) i przelewamy roztwór do garnka. Całość mieszamy, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dolewamy ajerkoniak. Ponownie mieszamy. Do wygrzanej porcelany (by wygrzać porcelanę, wlewamy do niej gorącą wodę, którą wylewamy przed podaniem budyniu) nakładamy konfiturę malinową i zalewamy ją z góry pitnym budyniem. Nie wkładamy do lodówki, tylko serwujemy. Jeśli nie chcemy spożywać budyniu z alkoholem, ajerkoniak zastępujemy dwoma żółtkami.

* Konfiturę z malin ponalewkowych robi się tak samo jak ze świeżych.

– Julian

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: