Buccellato - KUKBUK
buccellato buleczki kukbuk

Buccellato

1 bochenek

Pięćdziesiąt mililitrów wina podgrzewamy do około 40 stopni, mieszamy z miodem i dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, by ruszyły. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, anyż i jajko oraz dwie łyżki oliwy. Wlewamy drożdże z miodem i zagniatamy ciasto. Gdyby było za suche dodajemy białe wino. Po mniej więcej 5 minutach dodajemy rodzynki i pozostałe bakalie (jeśli macie ochotę, bo w przepisach ich nie ma, ale w buccellato z Taddeucci były, więc ja dodaję!) i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowane ciasto polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do naoliwionej miski, by wyrosło. Po dwóch godzinach formujemy długi walec, którego końce łączymy ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce, by rosło ponownie, tym razem tylko przez półtorej godziny. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy ściemnieje. Przed pieczeniem pamiętamy koniecznie, by posmarować je rozkłóconym z mlekiem i cukrem jajkiem, by pięknie błyszczało.

© KUKBUK 2017