Bucatini con ricotta e pistacchi - KUKBUK
makaron pistacje ricotta kukbuk

Bucatini con ricotta e pistacchi

2 porcje

Wstawiamy wodę na makaron. W czasie gdy będzie się gotował, przygotowujemy sos. Na dużej patelni, na oliwie podgrzewamy posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli, dodajemy rozgniecioną w palcach ricottę. Wyłączamy gaz, dokładamy do sosu grubo pokrojone pistacje i mieszamy. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i wlewamy odrobinę wody, w której się gotował. Dorzucamy bazylię i błyskawicznie mieszamy. Podajemy od razu.

 

PS

Uwielbiam ramen, żeby nie było! Ale wiem też, że jeśli chcemy, by kuchnia włoska tym razem pozostała na polskich stołach trochę dłużej, to musimy wymagać. Od siebie i od restauratorów. Nie gódźcie się na drożdżówki z sosem pomidorowym. I pamiętajcie, że Correggio to malarz, a nie ser! Kuchnia włoska nie znosi półśrodków! I chwała jej za to!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: