Brzoskwiniowa ice tea - KUKBUK
icea tea kukbuk

Brzoskwiniowa ice tea

1 porcja

Parzymy kubeczek herbaty zgodnie z instrukcją producenta (ważne, by nie przeparzyć herbaty, bo zrobi się cierpka) i zostawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinię i skórkę pomarańczy wkładamy do szejkera, wlewamy sok z cytryny lub limonki i zagniatamy z cukrem, używając moździerza barmańskiego. Zalewamy przestudzoną herbatą, dodajemy miętę, angosturę i zasypujemy lodem. Potrząsamy szejkerem energicznie około 15 sekund i przecedzamy płyn podwójnie (przez drobne sito) do szklanki typu high ball. Uzupełniamy lodem, serwujemy ze słomką.

PS 1 Jeśli najdzie was ochota na koktajl, wystarczy, że przed wstrząśnięciem dodacie 40 ml rumu przyprawowego.

PS 2 Jeśli ma to być grzaniec, to po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z niej „szczura” i przelewamy ją do garnuszka. Pokrojoną brzoskwinię i skórkę pomarańczy, zasypane wcześniej cukrem, gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Na minutę przed zdjęciem z ognia dodajemy miętę, angosturę i sok z cytryny. Gorący wywar przelewamy przez sito do kubka. W tym wypadku rum przyprawowy również posłuży jako „prąd”.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: