Bruschetta z rillettes z łososia - KUKBUK
RILLETTES kukbuk

Bruschetta z rillettes z łososia

4 porcje

Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Przekładamy do rondla, zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy świeżego łososia i gotujemy przez 2-3 minuty lub aż wino wyparuje. Wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki, dymki oczyszczamy i drobno siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki na rillettes, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Pieczywo kroimy na kromki i skrapiamy oliwą z czosnkiem. Zapiekamy w piekarniku pod grillem około 5 minut, aż grzanki się zrumienią. Podajemy obok miseczki z rillettes, które możemy udekorować owocami kaparowca i plastrem limonki.

Przepis i zdjęcia: Anna Chwistek http://www.studiokuchnia.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: