Bruschetta z pieczoną figą, ricottą i orzechami - KUKBUK
Bruschetta figa kukbuk

Bruschetta z pieczoną figą, ricottą i orzechami

2 porcje

Grzanki śliczne jak marzenie, w sam raz na wyjątkowe śniadanie.

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy figi – wykładamy je na papier do pieczenia, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy przez około 15-20 minut. Dwie kromki chleba opiekamy w tosterze lub na patelni. Ricottę mieszamy w miseczce z posiekanymi orzechami włoskimi, odrobinę orzechów zostawiamy do posypania kanapek.

Na kromkę chleba nakładamy grubą warstwę ricotty i pieczone połówki fig. Całość posypujemy orzechami i polewamy miodem. Bruschetta świetnie smakuje ze świeżymi ziołami – z tymiankiem, miętą czy bazylią. Podajemy natychmiast.

© KUKBUK 2017