Bruschetta z malinami i pieczoną papryką - KUKBUK
bruschetta z malinami agata wojda kukbuk

Bruschetta z malinami i pieczoną papryką

12 sztuk

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Smarujemy obie papryki olejem, oprószamy solą i pieczemy około 20 minut. Studzimy i obieramy ze skórki. Układamy kromki bagietki na blaszce do pieczenia. Smarujemy 3 łyżkami oliwy i pieczemy do momentu, aż będą mocno rumiane. Wyjmujemy, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, robiąc nim na każdej grzance kreskę. Pomidory i paprykę kroimy w centymetrowe kostki, mieszamy z malinami. Posypujemy grubo mielonym pieprzem, dodajemy solidną porcję soli, pozostałą oliwę i ocet. Delikatnie mieszamy, dorzucając porwane listki bazylii. Na talerzu układamy grzanki (blisko siebie), nakładamy na nie sos z pomidorów, papryki i malin, oprószamy świeżym pieprzem. Robimy krótką przerwę, by sos wsiąkł w grzanki. Ma trwać tyle, ile utarcie na pył 2 łyżek parmezanu. Posypujemy nim wierzch bruschetty, wręczamy każdemu łyżkę do wyjadania tych pomidorów, które spadną podczas wyciągania kanapek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: