Bruschetta z jagnięciną i fenkułem - KUKBUK
bruschetta jagniecina kukbuk

Bruschetta z jagnięciną i fenkułem

2-4 porcje

Nowa, aromatyczna odsłona bruschetty - zamiast mozzarelli jest tu jagnięcina, a zamiast pomidorów koper włoski i rzeżucha.

Nasiona fenkułu prażymy na suchej patelni. Miażdżymy z solą i pieprzem. Smarujemy mięso przyprawami z obu stron. Rozgrzewamy masło na patelni, smażymy filet po 5-8 minut z obu stron w zależności od grubości mięsa. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową na 10 minut. Koper kroimy na cienkie paseczki, dusimy na rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą i podgrzewamy w piekarniku. Śmietanę mieszamy ze skórką z cytryny, posiekanymi listkami mięty, solą i pieprzem.
Mięso cienko kroimy, układamy na chrupiącą bagietkę, dekorujemy duszonym koprem, sosem z miętą i rzeżuchą.
Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: