Brukselka w sosie holenderskim - KUKBUK
BRUKSELKA W SOSIE HOLENDERSKIM kukbuk

Brukselka w sosie holenderskim

1 porcja

W tym daniu brukselka jest gwiazdą, a nie dodatkiem. Zabłysnąć pomaga jej kremowy sos holenderski, jajko sadzone i duuużo masła!

Na garnek z wrzącą wodą stawiamy drugie naczynie. Wlewamy do niego wodę, a następnie żółtka i ubijamy, aż zgęstnieją. Następnie – ciągle mieszając – dodajemy masło. Gdy sos będzie aksamitny, dodajemy sok z cytryny.
Kilka brukselek odkładamy. Z reszty odrywamy po kilka pierwszych liści i kroimy główki w paseczki, które przelewamy wrzątkiem. Odłożone całe brukselki przesmażamy na łyżce masła, dodajemy pokrojone i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na rozgrzane pozostałe masło wbijamy jajko i smażymy, tak aby żółtko było półpłynne. Na koniec doprawiamy odrobiną soli.

Brukselkę na patelni polewamy sosem, na środku układamy jajko i posypujemy wszystko posiekanym koperkiem. Podajemy z bagietką.

 

Przepis pochodzi z 11 numeru KUKBUK-a.

© KUKBUK 2017