Brukselka po angielsku - KUKBUK
brukselka_po_angielsku kukbuk

Brukselka po angielsku

3 porcje

Nacinamy małe krzyżyki na głąbach brukselki. Zagotowujemy solidną ilość wody w rondlu. Doprawiamy cukrem, solą i masłem i wrzucamy brukselkę. Na 5 minut – do wrzenia. Wyławiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200°C (mój opornie radzi sobie i w maksymalnej temperaturze).

 

Wrzucamy brukselkę do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą. Wykładamy do naczynia, w którym będzie się piec, z 2 łyżkami masła u góry. Pieczemy około 20 minut. W tym czasie na dużej patelni rozsypujemy cukier, pieprz i cienkie płatki pokrojonego czosnku. Karmelizujemy, dodając marmite (nieobowiązkowo; łyżka sosu sojowego też może być) i 3 łyżki wody. Wrzucamy do tego brukselkę, dobrze oklejamy i ponownie wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika. Możemy pominąć blanszowanie brukselki, a posmarowaną oliwą, masłem i doprawione główki piec surowe i nieco dłużej dochodzić do etapu z karmelem. Brukselka jest gotowa, gdy główki stawiają lekki opór, a kolor mają lekko rumiany. Obok w piecu dojrzewa biała kiełbasa (mam to szczęście posiadać wieprzową z jabłkiem) i pokrojona w cienkie piórka 1 duża cebula wymieszana z łyżką oleju, pokruszoną czuszką i szczyptą cukru, aby złapała kolor (poezją jest wymieszanie gotowanej ciepłej cebuli z drobną kostką surowego czerwonego jabłka). Bułkę tartą z polskiej wersji brukselki zamieniam na… cynamonową kruszonkę (z gotowych pokruszonych ciastek podpieczonych w piekarniku; wytrawne, pieprzne krakersy polskie też mają potencjał!). Posypuję wierzch brukselki na talerzu. Obok stawiam sos, cebulę i kiełbaski.

 

W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Szklimy lekko, mieszając. Dodajemy mąkę, aby uzyskać delikatny zapach podpieczenia. Mleko wlewamy wolnym strumieniem i energicznie, dokładnie mieszamy. Kończymy, rozpuszczając w sosie starty ser i doprawiając musztardą i przyprawami. Sos musi mieć ostry, zadziorny smak. Nie zaszkodzą 3 łyżki białego wina. Szczypior lub orzechy dorzucamy do gotowego, gorącego sosu.

© KUKBUK 2017