Brioche alle fragole - KUKBUK
brioszka truskawki kukbuk

Brioche alle fragole

8 porcji

W Atenach najlepiej jeść souvlaki, a w Krakowie – brioszki z truskawkami.

Z połowy mąki oraz z wody i drożdży zagniatamy zaczyn. Dosłownie przez parę minut – chodzi o to, by dobrze połączyć składniki, tak by powstało jednolite, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by podwoiło objętość. Kiedy urośnie, dokładamy cukier, 100 gramów mąki, śmietanę, żółtka, połowę masła i szczyptę soli i ponownie zagniatamy. Znów odstawiamy na godzinę, by ciasto wyrosło. Trzeci raz zagniatamy po dodaniu pozostałej mąki (50 gramów) i reszty masła. I odstawiamy – na około pół godziny.

 

Po tym czasie dzielimy kulę ciasta na osiem równych (mniej więcej) części. Rozgniatamy je ręką, tworząc okrągłe placki. Na każdym kładziemy trzy pocięte na ćwiartki truskawki i posypujemy je obficie cukrem. Chwytamy krawędzie ciasta, łączymy je, tworząc sakiewkę. Domykamy szczelnie, odwracamy do góry nogami i ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia – tym razem na pół godziny!

 

Przed pieczeniem smarujemy brioszki jajkiem rozkłóconym z mlekiem i odrobiną cukru i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około pół godziny!

I znów cały dzień z głowy! 🙂

 

PS

Brioszki lubią pęknąć w ostatniej chwili, tym się nie przejmujcie…

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: