Bread & butter pudding - KUKBUK
bread butter pudding kukbuk

Bread & butter pudding

4-6 porcji

Pain au chocolat tniemy na kawałki i układamy ciasno w wysmarowanej masłem formie. Jajka, śmietanę i cukier mieszamy razem, po czym zalewamy nimi formę z ciastkami. Pieczemy pudding przez około godzinę w 150 stopniach, aż spuchnie i stanie się złotobrązowy. Podajemy z sosem angielskim.

Przygotowujemy sos: mieszamy osobno żółtka i cukier oraz mleko i śmietanę. Płynne składniki podgrzewamy z wanilią. Zalewamy nim żółtka z cukrem, ciągle mieszając. Wlewamy całość z powrotem do garnka i nie przestajemy mieszać, podgrzewając do 75 stopni. Przelewamy przez sito do pojemnika i schładzamy przed podaniem.

 

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz; zdjęcie: dinnershow studio

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: