Brasato di maiale al vino rosso - KUKBUK
schab w winie kukbuk

Brasato di maiale al vino rosso

6 porcji

Siekamy drobno szałwię. Mięso obficie solimy, posypujemy liśćmi szałwii i odkładamy na minimum pół godziny. Bardzo drobno kroimy pancettę, czosnek i pietruszkę. Mieszamy razem i przesmażamy na oliwie w brytfannie. W tak przygotowanej masie starannie smażymy schab z każdej strony. Polewamy mięso szklanką czerwonego wina i zagotowujemy. Dopiero wtedy wlewamy drugą szklankę wina i pomidorowe purée. Dokładnie przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Marlena mówi, że to dwie godziny, a mnie wyszły trzy. Schab kroimy na centymetrowe plastry i podajemy z sosem, o którym pisano ponoć sonety. Wychodzi na to, że ten sposób podania wieprzowiny jest tym dla kuchni południowych Włoch, czym „Dziewczyna z perłą” dla malarstwa niderlandzkiego. Nawet jeśli takie porównanie jest nadużyciem, to w każdym razie niedużym. Buon appetito!

© KUKBUK 2017