Bożonarodzeniowy przysmak z Drezna: stollen - KUKBUK
stollen krakowski makaroniarz kukbuk

Bożonarodzeniowy przysmak z Drezna: stollen

6 porcji

Do letniego mleka wsypujemy cukier i drożdże, odstawiamy na chwilę, by ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę i sól i wkładamy miękkie masło. Wbijamy jajko i powoli wlewając drożdże z mlekiem, wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie jednolite i elastyczne, dodajemy bakalie i dalej wyrabiamy, by połączyć z nimi ciasto. Wkładamy je do miski posmarowanej oliwą, zamykamy w szczelnym worku i odstawiamy na 2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.

Po tym czasie wykładamy ciasto na natłuszczony blat i rozgniatamy tak, by miało prostokątny kształt. Na środku układamy marcepan i owijamy go ciasno ciastem.

Bochenek układamy na naoliwionej blasze, przykrywamy folią i odstawiamy, tym razem na godzinę.

Pieczemy w 180 stopniach, aż ciasto zrobi się brązowe. Studzimy je na kratce. Kiedy ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem – i podajemy!

PS

Nie wiem, czy używanie marcepanu w czekoladzie jest zgodne z wytycznymi z Drezna. Postanowiłem zaryzykować! Wyszło cudnie! Wesołych świąt!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: