Bozbasz - gruzińska zupa z jagnięciną - KUKBUK
Bozbasz zupa kukbuk

Bozbasz – gruzińska zupa z jagnięciną

6-8 porcji

Rozgrzewająca i sycąca, dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej i klopsów z jagnięciny.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku na oliwie wraz ze startym czosnkiem, pastą chili i przyprawami. Kiedy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.

Mięso mielimy i mieszamy z ryżem al dente, solą i pieprzem do smaku. Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je do wrzącego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu aż będą miękkie.

Zupę podajemy z kaszą perłową i posiekaną kolendrą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: