Bougatsa, czyli śniadaniowy deser z Krety - KUKBUK
agata wojda kukbuk bougatsa 3

Bougatsa, czyli śniadaniowy deser z Krety

1 blacha

Agata Wojda podaje przepis na ciepłe ciasto filo, idealne do pierwszej kawy o poranku.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do garnka wlewamy mleko. Laski wanilii przekrawamy i ostrzem nożyka wyciągamy z nich drobne pestki – razem z cukrem wrzucamy do mleka. Podgrzewamy. Widelcem ubijamy lekko jajka i gdy tylko mleko zrobi się dość ciepłe, wlewamy je do garnka, mocno ubijając trzepaczką. Dorzucamy masło. Po 2 minutach dodajemy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody – wciąż energicznie ubijamy. Wrzucamy skórkę z cytryny. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu, zdejmujemy z ognia i wyjmujemy resztki wanilii. Jeszcze raz dobrze ubijamy.

Prostokątną blachę smarujemy dokładnie olejem i wykładamy ciastem filo – sześć warstw, każda delikatnie, za pomocą pędzelka posmarowana rozpuszczonym masłem. Wykładamy masę z garnka, a wystające brzegi ciasta zawijamy do środka. Na wierzch nakładamy pozostałe arkusze ciasta filo, znowu smarujemy masłem. Boki delikatnie wciskamy, wierzch smarujemy masłem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut. Studzimy przez chwilę i wycinamy kwadraty, które obsypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Jogurt lub wiśnie i figi w syropie sprawdzą się jako dodatek. Fig możemy Grekom pozazdrościć. Zielone figi gotują oni do miękkości – kilka razy wymieniają wodę, która wyciąga gorycz. Osuszone owoce topią w gorącym syropie z cukru i wody z dodatkiem soku cytrynowego. Chwilę gotują i zamykają w słoikach. Ależ to jest pieruńsko dobre!

agata wojda kukbuk bougatsa 3
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: