Botwina z ricottą na grzance - KUKBUK
wiosenne dania kukbuk

Botwina z ricottą na grzance

6 sztuk

Botwina nie zawsze musi lądować w zupie!

Botwinę dokładnie myjemy. Większe buraczki odcinamy w całości i czyścimy z ziemi. Wrzucamy na folię aluminiową. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy. Zaginamy folię, ale nie owijamy całkowicie buraków. Dodajemy trochę wody i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilkanaście minut, aż buraczki staną się miękkie. Małe listki wrzucamy do miski, większe kroimy albo rwiemy na kawałki. Ricottę ucieramy, dodając sól, pieprz i tymianek. Kiedy wymieszamy ser z przyprawami, możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy z botwiną. Na górę kładziemy upieczonego buraka przekrojonego na pół. Do tak podanej ricotty z botwiną idealnie pasuje grzanka z chleba razowego.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: