Bonet - KUKBUK
bonet_wloski_deser_kukbuk

Bonet

6 porcji

Czas na włoską rozpustę!

Cukier wsypujemy na patelnię i dodajemy wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Zdejmujemy patelnię z ognia i rozlewamy jej zawartość do sześciu kokilek.

Ciasteczka amaretti kruszymy na drobny pył. Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy do niego czekoladę, kakao, rum i kawę. Zawartość garnuszka cienką strużką wlewamy do utartych jajek, cały czas mieszając. Na końcu dorzucamy pokruszone ciasteczka i dobrze mieszamy. Masą wypełniamy przygotowane wcześniej kokilki.

Wkładamy je do formy (może być keksówka), którą wypełniamy wrzątkiem do połowy wysokości kokilek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy do momentu, aż wierzch kremu się zetnie, co powinno zająć 25-30 minut. Delikatnie wyjmujemy formę z piekarnika, a kokilki z kąpieli wodnej. Studzimy i chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem delikatnie opukujemy każde naczynie i odwróciwszy je do góry dnem, wykładamy zawartość na talerzyk.

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: