Boczniaki w piwnej panierce ze słodko-kwaśnym sosem chili - KUKBUK
boczniaki panierka kukbuk

Boczniaki w piwnej panierce ze słodko-kwaśnym sosem chili

2 porcje
boczniaki panierka kukbuk

Grzyby kroimy w paski o grubości około 1 cm. Łączymy suche składniki tzn. mąkę pszenną, z tapioki oraz proszek do pieczenia. Do mąki dolewamy piwo w takiej ilości aby uzyskać masę przypominającą ciasto naleśnikowe. Delikatnie ją solimy.

 

W garnku rozgrzewamy olej. Boczniaki panierujemy w i smażymy partiami. Grzyby powinny być chrupiące i rumiane. Odsączmy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Podajemy z sosem chili Sriracha i schłodzonym piwem Carlsberg – lekkim lagerem o wysublimowanym, chmielowym aromacie. To doskonały duet na spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę.

Więcej dań dopasowanych do piw znajdziecie tu: Dania do piwa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: