Boczek po wietnamsku z jajkiem - KUKBUK
boczek_wietnam kukbuk

Boczek po wietnamsku z jajkiem

4 porcje

Dobry sposób na resztki pieczeni - karmelizowany boczek, chrupiące jajko i ryż. Wietnam na talerzu w kilkanaście minut!

Boczek kroimy w dużą kostkę. Karmelizujemy cukier w garnku, aż nabierze brązowej barwy, uważając, żeby nie przesadzić i cukru nie spalić. Na skarmelizowany cukier wrzucamy mięso i energicznie mieszamy, żeby cukier dobrze zmieszał się z mięsem. Dodajemy sos rybny, ponownie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki wody i doprawiamy do smaku solą. Zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na średnim ogniu na około 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki i podsmażamy na patelni na oleju, aż się zarumienią (nabiorą jasnobrązowej barwy). Dodajemy je do garnka z mięsem i mieszamy, żeby jajko pokryło się sosem. Ponownie zostawiamy na małym ogniu pod pokrywką na dodatkowe 10 minut. Podajemy z ryżem.

© KUKBUK 2017