Boczek pieczony z tymiankiem i jabłkami - KUKBUK
Boczek pieczony kukbuk

Boczek pieczony z tymiankiem i jabłkami

8-10 porcji

Boczek z jabłkiem, cydrem, tymiankiem i kilkoma kroplami syropu klonowego. Taki obiad nam się dziś marzy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przekładamy boczek do dużego naczynia żaroodpornego. Obrywamy listki tymianku i wcieramy w ponacinaną skórę wraz ze sporą ilością soli i pieprzu (to dzięki soli skórka stanie się chrupiąca – nie żałujmy jej więc). Wkładamy do piekarnika na 30 minut. W tym czasie podgrzewamy cydr wraz z liściem laurowym i syropem klonowym. Dodajemy sok z pomarańczy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Jabłka nakłuwamy w kilku miejscach nożem. Po pół godziny pieczenia boczku dokładamy do naczynia jabłka i polewamy całość podgrzanym cydrem. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy boczek jeszcze przez półtorej godziny. Aby sprawdzić, czy mięso dobrze się upiekło, nakłuwamy je szpikulcem. Jeśli soki będą klarowne, wieprzowina jest gotowa. Jeśli skórka nie spiekła się na chrupko, w trakcie pieczenia możemy jeszcze zwiększyć temperaturę do 220 stopni, włączyć funkcję grillowania i podpiec ją przez kilka minut, aż stanie się krucha.

 

Przepis i zdjęcia: Marta Greber / http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017