Boczek pieczony w cydrze z jabłkami i koprem włoskim - KUKBUK
boczek w cydrze kukbuk

Boczek pieczony w cydrze z jabłkami i koprem włoskim

2 porcje

 

Boczek dzień wcześniej nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem i zawijamy w folię wraz z przekrojonymi na pół główkami czosnku (w łupinach). Chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Boczek wyjmujemy z folii, rolujemy i związujemy sznurkami jak roladę, a następnie podsmażamy ze wszystkich stron na patelni, na rozgrzanym oleju. Podobnie rumienimy posiekany czosnek. Żaroodporne naczynie z przykrywką wypełniamy cebulą pokrojoną w grube krążki lub ćwiartki, pokrojonym na grube kawałki fenkułem, jabłkami (w całości) i przysmażonym czosnkiem. Układamy w tym wszystkim mięso, wlewamy cydr na dno i zaczynamy piec. Najpierw pieczemy bez przykrycia około 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy pokrywką i pieczemy 2 godziny. W połowie pieczenia polewamy wierzch mięsa słodkim karmelem z podgrzanego miodu, octu oraz podsmażonego wcześniej czosnku. Ewentualnie dodajemy podsmażone na oliwie z czosnkiem karczochy i pieczemy dalej.

 

Gotowy boczek wyjmujemy z garnka. Jabłka delikatnie zeskrobujemy do sosu. Czosnek w łupinach wyrzucamy. Sos z pieczenia zlewamy do garnuszka, podgrzewamy i lekko redukujemy. Pod koniec dodajemy cynamon i imbir, delikatnie mieszamy z mascarpone, dokładamy masło w małych kawałkach. Łączymy z fenkułem, karczochami i cebulą. Zatapiamy w tym plastry boczku. Podajemy z ziemniaczanym purée z dodatkiem masła, soku z pomarańczy i żółtej pasty curry.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: