Boczek z naparem cytrusowo-imbirowym - KUKBUK
boczek cytrusy kukbuk

Boczek z naparem cytrusowo-imbirowym

6-8 porcji

Zachwyć się smakiem soczystego boczku podanego z aromatycznym naparem cytrusowo-imbirowym. Uzyskanie idealnej pieczeni jest łatwe z przepisem Club des Chefs.

Boczek smażymy na patelni, aż się zbrązowi. Przekładamy do żaroodpornej głębokiej foremki, dodajemy wodę, ocet, goździki oraz skórkę z pomarańczy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, z włączonym termoobiegiem, na ok. 2 ½ godziny. Kiedy mięso się upiecze, przekładamy na kratkę, aby odciekło, a następnie solimy.

Aby przygotować napar, zalewamy wrzątkiem skórki z cytrusów, listek laurowy i imbir, odstawiamy na 2 minuty. Przecedzamy.

Kawałki boczku kroimy w plastry i przesmażamy na gorącej patelni. Układamy je na środku talerzy, dekorujemy surowymi i usmażonymi liśćmi radicchio, dodajemy rodzynki. Napar podajemy w osobnym naczyniu.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: