Bób z salami, migdałami i papryką - KUKBUK
bob salatka kukbuk

Bób z salami, migdałami i papryką

4 porcje

Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przekładamy do naczynia z zimną wodą i studzimy, dzięki temu łatwiej będzie go potem obrać. Na suchej patelni rumienimy przez minutę pokrojoną w drobną kostkę salami. Dodajemy 2 łyżki oliwy oraz posiekane: paprykę (w jak najdrobniejszą kostkę) i czosnek. Solimy, doprawiamy pieprzem. Smażymy przez 2 minuty. Ciepłą zawartość patelni dodajemy do obranego bobu, dorzucamy przekrojone na pół migdały i posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy, wlewamy pozostałą oliwę i ocet, doprawiamy solą. Dekorujemy pokrojonymi pomidorami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: