Bób: rok 1909, rok 2014 - KUKBUK
bob bulka tarta kukbuk

Bób: rok 1909, rok 2014

4 porcje

bób można spożywać pod dwoma postaciami. Zanim zaczną się tworzyć nasiona, można młode strączki bobu zrywać i przygotowywać jak zieloną fasolę, obgotowując je w osolonej wodzie i podając z masłem; strączki te są bardzo smaczne. Później gdy łupiny grubieją, a ziarna się wykształcają, należy je wyłuskać i gotować w słonej wodzie, a wyjąwszy, udusić w maśle albo w słoninie. Młody bób najsmaczniejszy, podlany masłem rumianym z bułeczką – stary suchy bób można przyrządzać jak groch.

w dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy bób i gotujemy – powinien nieco zmięknąć, ale zachować jędrność. Odcedzamy i jeszcze gorący obieramy z łupinek.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy bułkę tartą, mieszamy i podsmażamy. Czosnek miażdżymy w prasce i dorzucamy go do bułki, gdy ta zacznie się rumienić. Jeszcze chwilę podsmażamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy parmezan i drobno posiekaną pietruszkę.

Ciepły, wyłuskany bób lekko solimy, mieszamy z jedną łyżką oliwy, przekładamy na talerze i posypujemy pangrattato.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: