Blok czekoladowy - KUKBUK
blok czekoladowy kukbuk

Blok czekoladowy

1 foremka

Imponująca kakaowa bryła pełna herbatników i orzechów przypomina słodkie czasy dzieciństwa. Zróbcie jeszcze dziś!

Mleko przesypujemy do dużej miski i dodajemy do niego orzechy, rodzynki i herbatniki oraz ewentualnie pieprz, imbir lub żurawinę. W rondelku łączymy wodę, masło i kakao oraz – jeśli chcemy, by blok zyskał nutę kwasowości – tamaryndowiec, zagotowujemy. Połowę gorącego płynu wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy widelcem (masa będzie się brylić i twardnieć, ale nie należy się tym przejmować). Po chwili dodajemy resztę płynu i mieszamy, aż powstanie plastyczna masa. Przekładamy do foremki silikonowej i wstawiamy na noc do lodówki.

 

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

Przepis: Piotr Bruś – Klepacki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: