Bitter z żółtej papryki - KUKBUK
BITTER PAPRYKA KUKBUK

Bitter z żółtej papryki

1/2 litra

Trawę cytrynową miażdżymy. Pomarańcze obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Ściętą z owocu skórkę, trawę cytrynową, liście kaffiru, obrany korzeń imbiru, piołun i kolendrę umieszczamy w słoju i zalewamy wódką. Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej tydzień. W ten sposób nastawiamy infuzję, o której pisałem ostatnio.

Aby znacznie przyspieszyć proces infuzowania (ten może trwać nawet kilka tygodni), możemy skorzystać z technologii sous vide. Wymienione powyżej składniki umieszczamy w worku próżniowym i przez 6 godzin trzymamy go w kąpieli wodnej o temperaturze 62 stopni. Po wyjęciu z wody czekamy, aż infuzja osiągnie temperaturę pokojową. Otwieramy worek, przecedzamy zawartość przez sito, a następnie przez filtr do kawy.

Z pomarańczy wyciskamy sok. Papryki, po pozbawieniu gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę, sok i cukier gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez mniej więcej 20 minut. Przelewamy syrop przez sito.

Przecedzony syrop łączymy z infuzją i przelewamy do butelki. Likier ma długą datę przydatności i zyska na charakterze, jeśli odstoi jakiś czas.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: