Biszkopt z cytrynami - KUKBUK
biszkopt z cytrynami kukbuk

Biszkopt z cytrynami

1 okrągła forma

Tort dla wielbicieli cytrusów - biszkopt przekładamy bezowym kremem i zalewamy cytrynowym syropem.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy przez trzy minuty. Teraz partiami dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, kończymy mieszanie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy 30 minut, a następnie studzimy. Wyjmujemy z formy i kroimy na dwie części.

Białka na krem wlewamy do miski. Ubijamy na sztywną pianę. W tym czasie podgrzewamy cukier z wodą do temperatury 118 stopni. Następnie powoli wlewamy syrop cukrowy do piany, cały czas mieszając. Gdy wlejemy już cały, zwiększamy obroty i ubijamy krem do momentu, aż masa się schłodzi.

W rondelku łączymy cukier i wodę. Gdy się zagotuje, dodajemy pokrojone w plasterki cytryny. Trzymamy je na ogniu kilka minut, po czym schładzamy w lodówce.

Na biszkopt nakładamy krem, a następnie przykrywamy go drugą połową ciasta. Na górę wykładamy cytryny i polewamy całość syropem cytrynowym.

 

Przepis: Piotr Bruś – Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: