Biszkopt z czekoladą i lotosem - KUKBUK
Biszkopt z czekolada kukbuk

Biszkopt z czekoladą i lotosem

1 foremka

 

Oddzielamy białko od żółtka. Osobno ubijamy żółtko z 25 gramami cukru pudru oraz białko z 15 gramami cukru pudru. Mączkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy mączkę migdałową, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy ubite żółtka z pianą z białek, następnie stopniowo dodajemy składniki sypkie. Masę płasko rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut.

Wodę zagotowujemy z cukrem (do próby nitki*), następnie powstały syrop cienkim strumieniem wlewamy do ubitych jajek, cały czas ubijając, aż masa przestygnie. Dodajemy do niej ciemną czekoladę rozpuszczoną z masłem. Dokładnie wszystko mieszamy (ręcznie lub mechanicznie na wolnych obrotach). Do powstałego musu czekoladowego dodajemy bitą śmietanę.

Syrop cukrowy mieszamy z wanilią i cynamonem, po czym w powstałym w ten sposób ponczu obgotowujemy delikatnie korzeń lotosu. Siekamy go w drobną kostkę i dodajemy do musu czekoladowego. Wlewamy masę do foremki silikonowej, układając na wierzchu docięty do jej kształtu biszkopt czekoladowy. Deser chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z foremki dekorujemy według własnego uznania.

© KUKBUK 2017