Biscotti al limone – klasyczne ciasteczka z Toskanii - KUKBUK
ciasteczka cytrynowe kukbuk krakowski makaroniarz

Biscotti al limone – klasyczne ciasteczka z Toskanii

1 blacha

Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem, potrzeba na to około 10 minut. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dokładamy skórkę otartą z cytryny, wyciskamy z niej sok i dalej miksujemy. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypujemy połowę mąki i proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Wstawiamy je do lodówki na mniej więcej pół godziny.

 

Z ciasta szybko formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy każdą najpierw w krysztale, a potem w pudrze i pieczemy około kwadransa w rozgrzanym do 180 stopnia piekarniku.

 

PS 1

Najlepsze są takie jeszcze nieco blade!

 

PS 2

„Kuchnię toskańską” można zabrać na wakacje do Italii nawet samolotem, bo primo, rzecz jest nieduża i lekka, secundo, przepisy są klasyczne i w dodatku nie tylko z Toskanii, więc można na ich bazie gotować w dowolnym zakątku Włoch!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: