Bifana con queijo - KUKBUK
bifana kukbuk

Bifana con queijo

4-6 porcji

Poznajcie hit lisbońskich ulic, kanapkę z polędwicą wieprzową i musztardą.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę w proszku, czosnek pokrojony w drobną kostkę i liście laurowe pokruszone na dość drobne kawałki. Dolewamy wino i ocet, dobrze mieszamy. Pozostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Na dużą patelnię wykładamy smalec, dolewamy olej i mocno podgrzewamy. Plastry mięsa wyjmujemy z zalewy, odsączamy i wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron. Kiedy są już usmażone, dolewamy marynatę i dusimy przez jakiś czas do momentu, aż płyn się zredukuje. Bifany podajemy w bułce lub na chlebie, z plastrem żółtego sera, przyprawione musztardą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: