Biancomangiare - KUKBUK
biancomangiare kukbuk

Biancomangiare

6 porcji

Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem. Obieramy je, wyciskając ze skórki, i miksujemy bardzo drobno z cukrem. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Migdały przelewamy przez sito wyłożone gazą, by uzyskać mleko migdałowe. Podgrzewamy je w garnku, uważając, by się nie zagotowało. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy przestudzone mleko migdałowe. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do silikonowej formy do babeczek. Wkładamy do lodówki, by stężało. Silikonowa forma powinna mieć dwanaście porcji, po dwie na głowę – jedna to stanowczo za mało. Przed podaniem okrawamy delikatnie boki i krótko ogrzewamy nad parą. Biancomangiare pięknie wyjdzie z foremki. Migdały po odsączeniu można upiec na złoto w piekarniku i wykorzystać do ozdobienia talerza. Nie powinno być ich jednak zbyt dużo, bo zdominują smak delikatnego deseru! Genialnego deseru! Niech się schowa panna cotta!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: