Biała ryba ze szparagami - KUKBUK
Biala ryba ze szparagami kukbuk

Biała ryba ze szparagami

2 porcje

Wiosenny obiad idealny - młode ziemniaczki, chrupiące szparagi i delikatna ryba. Nie zapomnijcie skropić jej cytryną!

Ziemniaki gotujemy do miękkości ze szczyptą soli. Gotowe odsączamy, po czym polewamy odrobiną oliwy i posypujemy szczypiorkiem.

Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów, a resztę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 3-4 minuty.

Filet z okonia lub innej ryby z białym mięsem solimy, doprawiamy pieprzem, nacieramy tymiankiem. Rozgrzewamy patelnię z dwiema łyżkami oliwy i wrzucamy na nią posiekany ząbek czosnku, trochę tymianku, skórkę z połówki cytryny, po czym dodajemy sok z ćwiartki cytryny. Po chwili wykładamy na patelnię filet skórką do góry (chyba, że dysponujemy takim bez skórki) i smażymy przez 4-5 minut. Na minutę przekładamy filet skórą do dołu, aby ta część również nieco się podsmażyła. Podajemy rybę z kawałkiem cytryny, szparagami i ziemniaczkami.

Przepis i zdjęcia: Marta Greber http://codziszjemnasniadanie.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: