Biała kiełbasa ze szparagami - KUKBUK
szparagi kielbasa kukbuk

Biała kiełbasa ze szparagami

2 porcje

Szparagi nie zawsze muszą być eleganckie. Do białej kiełbasy i młodych ziemniaków pasują tak samo dobrze, jak do sosu holenderskiego!

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi obieramy i odrywamy zdrętwiałe końce. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni i smażymy kiełbaski. Na osobnej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy ziemniaki ze szparagami na średnim ogniu przez 3 minuty. Na koniec dodajemy krewetki, sól i pieprz oraz trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy na talerze. Na tę samą patelnię wlewamy bulion, zeskrobujemy z dna pozostałości po smażeniu mięsa i redukujemy całość na dużym ogniu przez 2 minuty. Kiełbaski kroimy w kawałki, dokładamy do szparagów. Polewamy sosem i dekorujemy pietruszką.
Smacznego!

© KUKBUK 2017