Bezy różane z pistacjami - KUKBUK
bezy pistacje kukbuk

Bezy różane z pistacjami

4 porcje

Oto nadchodzi alternatywa dla kwiatowych bukietów! Przed Wami pachnąca różami beza.

Jajka, cukier i wodę różaną mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż rozpuści się cukier. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i ubijamy, aż ostygnie i stanie się bardzo gęsta i błyszcząca – powinno to zająć 10-12 minut. Gotową pianę rozkładamy łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając każdej porcji kształt bezy. Pamiętajmy o odpowiednich odległościach – bezy w trakcie pieczenia urosną. Posypujemy każdą pistacjami i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na półtorej godziny. Kiedy bezy są gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Jeśli nie chcemy podać ich od razu, przechowujemy je w temperaturze pokojowej pod kloszem lub folią.

 

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka http://gotujebolubi.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: