Bezowy wieniec z lemon curd i cytrusami - KUKBUK
beza lemon curd kukbuk

Bezowy wieniec z lemon curd i cytrusami

6-8 porcji

Subtelna słodycz złamana kwaśnymi cytrusami. Oddaj się nieprzyzwoitej przyjemności!

Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier i doprawiamy solą. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanymi dwoma okręgami (jednym o średnicy 22 cm, drugim nieco mniejszym) i między nimi rozkładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny.

Na tartce o małych oczkach ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok. Umieszczamy w misce, dodajemy masło oraz cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Intensywnie mieszając dodajemy stopniowo żółtka i przez przynajmniej 10 minut podgrzewamy masę, nadal mieszając. Kiedy zgęstnieje i nabierze uzyska kremową konsystencję, zdejmujemy ją z garnka i odstawiamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Lemon curd wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy całość kawałkami dowolnych cytrusów.

 

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: