Beziki ufoludki - KUKBUK
beziki_ufoludki kukbuk

Beziki ufoludki

4-6 porcji

Co przegryzać podczas oglądania filmów o ufo? Kosmicznie dobre zielone bezy.

Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie małymi partiami dodajemy cukier cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Na sam koniec dodajemy zielony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy – ilość wg. upodobań, dodajemy tyle, żeby uzyskać kolor ufoludka.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kształt głowy ufoludka. Tak przygotowane beziki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni i przez około 60-70 minut. Upieczone i przestudzone beziki dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą – przy pomocy patyczka malujemy oczy i usta.

 

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: