Bezglutenowy tort migdałowo-pistacjowy - KUKBUK
tort migdalowo-pistacjowy kukbuk

Bezglutenowy tort migdałowo-pistacjowy

1 okrągła forma

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wysypujemy migdały i prażymy je przez 10 minut. Kiedy ostygną, mielimy je na drobno w blenderze.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ciągle miksując, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy zmielone migdały i mieszamy je delikatnie z pianą za pomocą łyżki.

Pianę przelewamy do jednej tortownicy (o średnicy 22 cm) lub dwóch małych (15 cm) i pieczemy przez około 30-40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia (około godziny), a następnie kroimy na pół.

Obrane pistacje umieszczamy w blenderze. Dodajemy olej, cukier i mielimy wszystko do momentu, aż całość nabierze półpłynnej konsystencji. Mieszamy ją wtedy z mascarpone, a uzyskaną masą przekładamy przekrojony biszkopt.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone i kremówkę ubijamy na dość sztywną masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Masą smarujemy tort, który dekorujemy posiekanymi migdałami. Chłodzimy w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: