Bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia i owocami leśnymi - KUKBUK
ptasie mleczko kukbuk

Bezglutenowe ptasie mleczko z nasionami chia i owocami leśnymi

1 okrągła forma

Spód:

Migdały z solą miksujemy blenderem. Dodajemy morele i karob i miksujemy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem kokosowym. Palcami wyklejamy masą dno tortownicy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Ptasie mleczko:

Wszystkie składniki, oprócz agaru, umieszczamy w garnku. Dokładnie mieszamy trzepaczką i pozostawiamy na mniej więcej godzinę. Masę podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się zagotuje, dodajemy agar i bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ciepłą masę przelewamy do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:

Wiśnie drylujemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Ugotowane wiśnie miksujemy blenderem. Do uzyskanej masy dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy 10-15 minut. Zdejmujemy masę z ognia i wylewamy ją na gotowy, ścięty już spód z chia. Następnie na ciepłą jeszcze masę wiśniową wykładamy pozostałe owoce. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: