Beza z persymoną i granatem - KUKBUK
Beza z persymoną i granatem

Beza z persymoną i granatem

6-8 porcji

Powiedzmy sobie szczerze: zawsze jest dobra pora na kawałek tortu bezowego

Białka mieszamy wraz z cukrem i delikatnie je podgrzewamy w kąpieli wodnej. Do masy dodajemy 1 łyżkę wody z kwiatu pomarańczy i ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą rękawa cukierniczego przekładamy na blachę robiąc dwa koła o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki tahini, wodę z kwiatów pomarańczy i mascarpone. Ubijamy ostatnie 2 minuty i przekładamy na ostudzone blaty bezowe. Na górze układamy pokrojoną presymonę, pestki granatu i listki mięty. Beza jest najsmaczniejsza po 2-3 godzinach, kiedy smaki się przegryzą.

 

Przepis: Samar Khanafer, www.blogsamar.com

Zdjęcie: Piotr Wroniewicz

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku