Beza z kremem cytrynowym - KUKBUK
beza lemon curd kukbuk

Beza z kremem cytrynowym

4-6 porcji

Kokosowa bita śmietana, cytrynowy krem i świeże owoce na chrupiącej bezie - tak smakuje lato!

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni bez termoobiegu. Z białek ubijamy sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodajemy kolejno cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Gotową masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, formując „chmurę” o średnicy około 23 centymetrów. Pieczemy 2 godziny i odstawiamy do wystudzenia.
W metalowej lub szklanej misce mieszamy blenderem sok i skórkę z dwóch cytryn, żółtka i cukier. Mieszankę podgrzewamy do zgęstnienia w kąpieli wodnej i dodajemy masło.
Dokładnie schłodzone mleko kokosowe (ma odpowiednią temperaturę, jeśli nie chlupocze w puszce) ubijamy mikserem jak bitą śmietanę, ewentualnie dodajemy łyżkę cukru.
Bezę wykładamy na paterę lub talerz, polewamy kremem cytrynowym, dekorujemy śmietaną kokosową i owocami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: