Béret basque au chocolat - KUKBUK
ciasto czekolada pomarancza

Béret basque au chocolat

12 porcji

Jajka wraz z cukrem ubijamy na parze, stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą, ale tak, by woda nie dotykała miski. Kiedy jajka zrobią się prawie białe i potroją objętość, miskę odstawiamy na bok. Przesiewamy mąkę razem z kakao i w trzech porcjach wsypujemy do jajek. Bardzo delikatnie i krótko mieszamy. Przekładamy masę do formy nasmarowanej odrobiną masła i pieczemy 22-24 minuty. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z formy i odstawiamy na kratce do wystudzenia.

W garnuszku przygotowujemy syrop. Zagotowujemy wodę z cukrem. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mieszamy z likierem pomarańczowym.

W kolejnym garnuszku (tak, tak, dużo sprzętów to konieczność, gdy zabieramy się do francuskiej kuchni) przygotowujemy polewę. Zagotowujemy śmietanę, wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę, szczyptę soli, masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewa nie może stać za długo, bo będzie zastygać.

Biszkopt okrawamy po boku, tak by kształtem jeszcze bardziej zaczął przypominać beret. Potem przekrawamy go na pół w poziomie. Dolną część układamy na talerzu, na którym będziemy podawać ciasto, nasączamy solidnie syropem, smarujemy polewą i przykrywamy drugą połową ciasta. Smarujemy z góry drugą porcją syropu i rozprowadzamy polewę po całości. Ozdabiamy tartą czekoladą i skórką pomarańczową.

Składniki na 12 porcji (Rachel podaje na 8, ale to za mało)

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: