Beef strogonow - KUKBUK
Beef strogonow kukbuk

Beef strogonow

2 porcje

Klasyczny gulasz wołowy z grzybami i ogórkiem, przyprawiony papryką, musztardą i lekkim jogurtem.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki kiszone i boczniaki – w paski, a pieczarki – na kształt ząbków czosnku. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Polędwicę kroimy w drobne paski w poprzek włókien, następnie oprószamy mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso obsypujemy niewielką ilością mąki, a następnie obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła klarowanego. Obsmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy pieczarki i boczniaki, a następnie przekładamy je do garnka.

Do mięsa i grzybów dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, wywar wołowy oraz wcześniej pokrojone warzywa. Gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz jogurt naturalny (lub kwaśną śmietanę), doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowany Strogonow idealnie komponuje się z ryżem ugotowanym na sypko.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: