Batony sernikowe z czereśniami i czerwoną bazylią - KUKBUK
batony-sernikowe-z-czeresniami-kukbuk

Batony sernikowe z czereśniami i czerwoną bazylią

1 keksówka 9x30 cm

Czy zioła pasują do sernika i czereśni? Czerwona bazylia na pewno.

Ciastka mielimy na pył i mieszamy z kakao oraz masłem. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

W misce mieszamy jajka z cukrem i serkiem śmietankowym. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy powoli do masy jajeczno-śmietankowej, dokładnie mieszając. Powstałą masę wylewamy na spód z ciastek, posypujemy obranymi czereśniami listkami bazylii i pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Schładzamy sernik w lodówce i kroimy na kawałki. Dekorujemy całymi czereśniami i cukrem pudrem.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: