Batony kruche maślane z kremem rabarbarowym - KUKBUK
batony-rabarbarowe-maslane-kukbuk

Batony kruche maślane z kremem rabarbarowym

1 keksówka 9x30 cm

Początek lata ma smak rabarbaru, który w formie batonu skusi niejednego łasucha.

Wszystkie składniki ciasta szybko mieszamy, zagniatamy i wylepiamu nimi foremkę. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut.

Rabarbar kroimy na małe kawałki, zasypujemy je cukrem pudrem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu pod przykryciem aż się rozpadną na puree, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka mieszamy z cukrem w rondelku o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy zaczną gęstnieć i bulgotać, dodajemy rabarbarowe puree a na końcu masło. Schładzamy.

Zimny krem rozsmarowujemy na cieście i kroimy je na kawałki. Dekorujemy migdałami, płatkami migdałowymi i kulkami marcepanu.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: