Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką - KUKBUK
batony-jablkowe-z-kruszonka-kukbuk

Batony jabłkowe z truskawkami i kruszonką

1 keksówka 9x30

Jak zabrać do plecaka pyszną szarlotkę z kruszonką, by się nie zgniotła? Najlepiej w postaci batoników z dodatkiem truskawek.

Masło mieszamy w misce z mąką, cukrem i solą, pod koniec dodajemy jajko. Zagniatamy ciasto, wykładamy je na spód keksówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Jabłka obieramy, truskawki pozbawiamy szypułek. Kroimy owoce na plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę mąki i cukru, mieszamy i wykładamy na podpieczony spód.

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i posypujemy owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Kiedy wystygnie, kroimy na kawałki.

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka

 

© KUKBUK 2017