Barszcz - KUKBUK
barszcz czerwony kukbuk

Barszcz

6-8 porcji

Tym razem przepis na barszcz, który podaje się z fasolą jaś.

Warzywa obieramy. Buraki kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy. Po godzinie zalewamy wodą, dodajemy pozostałe jarzyny, obrane i pokrojone na ćwiartki jabłko, przyprawy, obrane i rozgniecione dłonią ząbki czosnku oraz umyte grzyby. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień, szumujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i gotujemy na wolnym ogniu około półtorej godziny. Kiedy barszcz będzie gotowy, odstawiamy go na noc w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły. Następnego dnia przecedzamy barszcz, doprawiamy go solą, pieprzem i majerankiem oraz ewentualnie – jeśli lubimy ostrzejszy smak – wyciśniętym czosnkiem.

Podajemy z fasolą jaś.

 

Przepis: Rodzin Święcickich

Zdjęcia: Rafał Meszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: